Mladi i alkohol

Zavisnost od alkohola među mladima u srbiji: izazovi i prevencija

Zavisnost od alkohola predstavlja značajan zdravstveni i socijalni problem širom sveta. U Srbiji, ovaj problem je posebno izražen među mladima, što zahteva hitne preventivne mere kako bi se zaštitila ova vulnerabilna populacija.

Alkoholizam i mladi u srbiji

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, zavisnost od alkohola označava svakodnevnu konzumaciju više od 3 alkoholna pića za muškarce i 2 za žene. Tokom perioda od 2016. do 2018. godine, u Srbiji je prosečno 2.500 smrtnih slučajeva godišnje bilo povezano sa alkoholizmom (BBC), što ukazuje na ozbiljnost situacije. Istraživanje bolnice Vita iz 2019. godine otkrilo je da skoro 92% mladih do 18 godina eksperimentiše sa alkoholom. Alarmantno je što čak 58,5 posto srednjoškolaca uzima alkohol kada izađe u grad, uglavnom vikendom (BBC).

Alkoholom do neuspeha

Alkohol je štetan zbog svojih negativnih uticaja na fizičko zdravlje, kao što su oštećenje jetre, srčani problemi, povećan rizik od razvoja raka i oštećenja mozga. Takođe, može izazvati mentalne probleme poput depresije i anksioznosti, te socijalne probleme u obliku porodičnih sukoba, nasilja i problema na poslu ili školi.

Bolje sprečiti nego lečiti

Prevencija prekomerne upotrebe alkohola među mladima je od vitalnog značaja kako bi se smanjili štetni efekti ovog problema. Cilj je edukovati mlade o štetnosti alkohola i promovisati zdrave načine života kao alternativu konzumiranju alkohola.

  1. Edukacija mladih: Mladi trebaju biti informisani o štetnim posledicama zloupotrebe alkohola na zdravlje i život. Edukacija treba da obuhvati informacije o fizičkim, mentalnim i socijalnim posledicama konzumiranja alkohola, kao i o rizicima vezanim za vožnju pod uticajem alkohola i neželjenim seksualnim aktivnostima.
  2. Promocija zdravih aktivnosti: Aktivnosti poput sporta, umetnosti, volontiranja i hobija pružaju zdravu i pozitivnu alternativu konzumiranju alkohola. Ove aktivnosti ne samo da pružaju zabavu i zadovoljstvo, već i podstiču razvoj socijalnih veština i samopouzdanja među mladima.
  3. Podrška porodici i zajednici: Roditelji, porodica i škole igraju ključnu ulogu u podršci mladima i prevenciji zavisnosti od alkohola. Otvoren dijalog o zdravim stilovima života, postavljanje granica i pružanje emocionalne podrške može pomoći mladima da izgrade otpornost na pritisak vršnjaka i donose zdrave odluke.

Prestanak konzumiranja alkohola može doneti mnoge koristi, uključujući bolje fizičko zdravlje, stabilnije emocionalno stanje i jače međuljudske odnose. Odluka da se ostavi alkohol iza sebe može biti prvi korak ka srećnijem i ispunjenijem životu. U odvikavanju, hrabrost je ključna, a podrška okoline može biti od presudnog značaja. Neophodno je otvoriti vrata novim mogućnostima i razumeti posledice svojih aktivnosti.