Mladi i nikotin

Zašto je tako lako razviti zavisnost od nikotina?

Zavisnost od nikotina je ozbiljan zdravstveni problem koji utiče na mnoge ljude širom sveta. Razumevanje zašto je to tako može pomoći u borbi protiv ove štetne navike.
Nikotin, aktivni sastojak u duvanskom dimu, je psihoaktivna supstanca koja izaziva zavisnost. Kada osoba puši, nikotin se brzo apsorbuje u krvotok i dostiže mozak za samo nekoliko sekundi. Ovaj brzi proces omogućava nikotinu da deluje na mozak, izazivajući oslobađanje neurotransmitera poput dopamina.
Dopamin je neurotransmiter koji igra ključnu ulogu u regulisanju osećaja zadovoljstva i nagrade. Kada se oslobodi u mozgu, dopamin stvara osećaj zadovoljstva i pozitivnih emocija. Međutim, dugoročno izlaganje nikotinu može izmeniti prirodne procese u mozgu, što dovodi do fizičke i emocionalne zavisnosti.
Brojke pokazuju zabrinjavajući trend zavisnosti od nikotina širom sveta. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preko milijardu ljudi puši duvan, od kojih više od sedam miliona umire svake godine od posledica pušenja.


Situacija u Srbiji


U Srbiji, oko 34% odraslih stanovnika puši, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.Situacija u SrbijiU Srbiji, problem pušenja je posebno izražen među mladima. Prema istraživanju sprovedenom među mladima između 13 i 15 godina, 24% ispitanika je probalo pušenje. Ovi alarmantni podaci ukazuju na potrebu za snažnijim preventivnim merama kako bi se smanjila stopa pušenja među mladima.


U čemu je problem?


Postoji mnogo faktora koji doprinose problemu pušenja, uključujući socijalne i ekonomske faktore, kao i uticaj reklama i medija. Mladi su posebno podložni uticajima reklama i trendova koji promovišu pušenje kao cool ili privlačno ponašanje. Pored toga, dostupnost duvana i reklamiranje cigareta često normalizuju pušenje među mladima.


Zaključak


Zavisnost od nikotina je ozbiljan problem sa širokim društvenim i zdravstvenim posledicama. Razumevanje uzroka i faktora koji doprinose ovoj zavisnosti ključno je za uspešnu prevenciju i kontrolu pušenja. Edukacija, regulisanje prodaje duvana i promocija zdravih životnih stilova mogu biti efikasni alati u borbi protiv ove globalne epidemije.Izvori:Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”Svetska zdravstvena organizacija (SZO)